Spillets udvikling gennem tiden

God spilunderholdning til sommeren

Added by on 2019-02-22

En ny verden toner frem på skærmen, og en spiller dumper ned fra himlen sammen med 99 andre spillere, som derefter skal kæmpe en kamp til døden, hvor den sidste levende spiller vinder. Spillet har revolutioneret gamernes verden med det unikke spildesign – ikke mindst den lille feature, der gør, at spillerne bliver suget ud af spillet, når de dør, og der dermed ikke er er noget blodigt eller farligt ved spillet. Det har bidraget til, at spillet bliver spillet af folk i alle aldersgrupper, fordi det bliver anset som relativt ufarligt. Fortnite er blevet hyldet som værende et utroligt socialt spil, men det er også blevet beskyldt for at være enormt vanedannede. Spillet er lynhurtigt blevet en international sensation ikke mindst på grund af alle de sjove trin og danse, som også er blevet en succes uden for skærmen. Fodboldspillere danser ligesom karaktererne i spillet, når du scorer, og både musikstjerner, skuespillere og sportsstjerner spiller Fortnite.

Men hvordan er vi endt her med computerspil, der går viralt verden over, og hvor de rigtig gode spillere nærmest har kultstatus? Spilverden har rykket sig helt enormt de seneste år, så lad os tage et kig tilbage i tiden til de spil, der dannede grundlaget for nutidens sensationer.

En hurtig udvikling

Spil har eksisteret i en eller anden form siden tidernes morgen. vi vil nu tage et kig på, hvordan spillene har ændret sig fra at være noget, der blev spillet i grupper af to eller flere personer, og hvor det som regel krævede terninger, bræt, kugler, eller andet, til nu at være noget, man kan spille over internettet, og hvor man både kan tale og spille med og mod mennesker på den anden side af jordkloden. Man kan spille komplekse spil med fremmede mennesker, man aldrig har mødt, og den virtuelle spilleindustri er i dag enorm – bl.a. med spil som Fortnite og Call of Duty der udgør nogle af de mest populære spil. Udviklingen af virtual reality har også virkelig taget fart med Oculus, Google, Samsung, og Vive, hvilket medvirker til at online spil også er på sit højeste, hvor et site, som for eksempel PokerStars, giver dig et kæmpe udvalg af spil på din smartphoneskærm og dermed altid er lige indenfor rækkevide.

De første spil

Traditionelt set kaldes backgammon for verdens ældste spil, fordi der er fundet variationer af det helt tilbage i det gamle Romerrige. Terningespil og diverse andet brætspilslignende tidsfordriv var også populært op gennem Romertiden, Middelalderen og Vikingetiden. Op gennem hele historien har der været spil og lege til at underholde folket, og i Romertiden spillede folket sågar også på kapløb og stridsvognsløb og på, hvem der ville blive vinderen i Colosseum.

Det siges, at de første rigtige videospil blev opfundet i 1950’erne, men grafikken var elendig, og computerne var store og slet ikke tilgængelige for den almene befolkning. I takt med at computerne blev mindre og mere avancerede, udviklede spillene sig også, og 1962 bliver spillet “Spacewar!” udviklet, og det viser sig at blive en milesten. Spillet er et to-personers spil, hvor objektet er at kæmpe mod hinandens rumskibe i et relativt velsimuleret og randomiseret univers, der ændrede sig for hvert spil. Det var interaktivt og spændende og flyttede grænsen for, hvad man kunne med computere. Men det var stadig ikke offentligt tilgængeligt, og der skulle gå et helt årti, før spillet “Pong” blev udgivet, som blev det første virkelig kommercielle spil med 8000 solgte enheder. Det var dog først i 90’erne, at gaming for alvor blev mainstream med udgivelserne af spil som Sonic the Hedgehog, Super Mario Bros, og Mortal Kombat. I starten af det nye årtusind blev Playstation lanceret og med den fulgte en strøm af nye spil og endnu flere nye spillere. Da Sony i 2005 lancerede deres PS3, og Nintendo kom ud med deres Wii, tog det for alvor fart, og siden da er det bare gået slag i slag. I dag er teknologien gennemgået en helt utrolig udvikling siden de første spil blev spillet på familiens fælles Commadore 64, og næsten alle har en spilleenhed af den ene eller anden art, og der findes et hav af spil for enhver smag lige fra actionspil til bubble shooters, fantasy og alt derimellem.

Fremtidens gaming

Oculus, Google og Vive er blandt de virksomheder, der nok har fat i den lange ende i forhold til fremtidens spil. Virtual reality er spået til at være fremtiden indenfor gaming, fordi det tillader spilleren at lade sig opsluge fuldstændigt af spillet og gå i et med det virtuelle univers. Uanset hvad, så er det en industri, der bliver ved med at kunne forny sig selv, og som hele tiden udvikler sig, og det bliver spændende at følge med og spekulere i, hvad opfølgeren til Fortnite bliver.

Kategori:

2 år