Reglerne til kortspillet Davoserjas

3 gode tips til at spille på online casinos

Added by on 2023-09-12

Så underholdende som et godt slag kortspil er, kan det let blive kedeligt altid at spille de samme spil om og om igen. At lære et nyt kortspil er heldigvis en hurtig måde at puste liv i en kedelig spilaften på. Trods sin gamle historie er kortspillet davoserjas ikke det mest udbredte spil. Netop derfor er der god grund til at give sig i kast med spillet, som kan byde på nye udfordringer og lidt kærkommen afveksling fra de samme gamle kortspil, man altid spiller. Er det tid til at puste nyt liv i spilaftnerne, så læs med her, hvor vi lærer dig reglerne for davoserjas, så du let kan prøve kræfter med spillet.

Reglerne

Davoserjas er et spil for tre til syv personer med brug af et almindeligt kortspil uden jokere. Dog kan spillet let tilpasses til et andet spillerantal. Et spil davoserjas er udgjort af seks runder, hvor hver runde er underlagt forskellige regler og mål. Kortværdierne rækker fra 2 til es, hvor 2 er lavest og es er højest. 

Davoserjas er forholdsvis let at lære og rigtig underholdende, når man først har fået styr på spillets gang. Hvis du er på udkig efter endnu flere kortspil, så spil hos Simba Games, hvor du både kan finde velkendte klassikere samt gå på opdagelse i nye og udfordrende spil. Det giver god mulighed for også at nyde et sjovt kortspil i eget selskab. 

Spillets runder

Davoserjas består af seks runder, som alle har forskellige regler. I runde 1-5 skal man være på vagt og undgå stik og specifikke strafkort, mens den sjette runde er et kabalespil. 

Runde 1: Færrest stik

Første runde er et nolo-spil, hvor det gælder om at undgå at få stik. Hvert stik udløser nemlig 1 strafpoint, som optælles ved rundens afslutning og noteres. 

Runde 2: Færrest klør

I runde to er det ikke længere stik, man skal undgå, men derimod klør, man skal holde sig fra. Hver klør koster 1 strafpoint. 

Runde 3: Færrest damer

I denne runde handler det om at være på vagt over for damer i sine stik. Det handler om at hjemtage så få damer som muligt, da hver dame giver 5 strafpoint. 

Runde 4: Klør konge

I runde 4 er klør konge det nye kort, som man skal passe på. Den spiller, som får klør konge i et stik, noteres for 15 strafpoint. 

Runde 5: Første og sidste stik

Runde 5 kræver et strategisk overblik, da man skal undgå både at hjemtage det første og det sidste stik. De spillere, som tager første og sidste stik, får nemlig 10 strafpoint hver. 

Runde 6: Kabalen

I sjette og sidste runde skifter spillet karakter. Runde 6 er et kabalespil, hvor det handler om at komme af med alle sine kort hurtigst som muligt. Runden starter med, at alle 7’ere lægges ud på bordet opdelt efter kulør. Ved hver 7’er lægger man to bunker; den ene bunke er til kort med en værdi under 7 og den anden bunke til kort med en værdi over 7. Det handler nu for spillerne om at komme af med deres kort ved at bygge oven på 7’erne i den rigtige rækkefølge. Det betyder, at man fx kan lægge en 6’er eller 8’er på en 7’er, hvis de har samme kulør. Kan en spiller ikke lægge et kort, der passer i rækkefølge og kulør, må man melde pas, og turen går videre til den næste. Hvis en spiller kan lægge et kort, må man man ikke melde pas og tilbageholde kortet. Kan et kort spilles, skal det spilles. Den spiller, som først kommer af med alle sine kort, vinder runden. 

Den endelige pointoptælling

Når alle runderne er spillet igennem, tæller man de samlede strafpoint for hver runde sammen. Vinderen af hele spillet er den, som har færrest strafpoint efter alle runder. Der er forskellige muligheder for, hvordan man tæller point i runde 6:

  1. Alle spillere får 1 strafpoint for hver gang, de melder pas. 
  2. Vinderen af runde 6 får 0 strafpoint, og de resterende spillere får 1 strafpoint for hvert kort, de har tilbage på hånden ved rundens afslutning. 

Kortfordeling i davoserjas

Det vigtigste ved kortfordelingen i davoserjas er, at alle kortene bliver fordelt ligeligt blandt spillerne. Alt efter spillerantal kan man fjerne en eller flere 2’ere, indtil antal kort går op i antal spillere. På denne måde kan kortspillet altid tilpasses det givne spillerantal. Fjerner man 2’ere fra spillet, skal det gøres i denne rækkefølge: Først ruder to, dernæst hjerter to, så spar to og til sidst klør 2. 

Spillets gang

I hvert spil davoserjas skal spillerne igennem alle seks runder. I runde 1-5 gælder det om at undgå stik og specifikke kort for at få færrest strafpoint, mens runde 6 handler om at komme af med sine kort hurtigst muligt. Efter de seks runder tælles alle strafpoint sammen, og vinderen findes. Kortspillet tager omkring en time at spille igennem. 

Alternative varianter

Davoserjas kan let spilles i andre varianter. Spillerne har mulighed for selv at bestemme antal runder samt reglerne i hver runde. Dette betyder også, at sværhedsgraden af davoserjas let kan justeres. Er man nybegynder, kan man fx spille med færre runder til at starte med. Ønsker med derimod et mere udfordrende spil, kan man let tilføje flere runder og regler samt ændre antal strafpoint. For at gøre spillet sværere kan man indføre flere regler i hver runde samt udskifte strafkortene eller tilføje nye. Fx kan man indføre spar konge som strafkort i tillæg til klør konge i runde 4. 

Reglerne opsummeret

Kort opsummeret foregår et spil davoserjas over seks runder og handler om at undgå at få strafpoint. I de fem første runder gælder det om at undgå stik og specifikke kort, mens sjette runde er et kabalespil, hvor det handler om at komme af med alle sine kort hurtigst muligt. Efter hver runde tæller alle spillere sine strafpoint sammen. Den endelige pointoptælling afgøres efter sidste runde. 

Antal spillere

Selvom davoserjas er designet til at passe 3-7 personer, kan man sagtens tilpasse kortspillet til et andet antal. Det vigtigste er, at alle spillere har lige mange kort på hånden, når spillet begynder. For at kortene skal gå op ved et skævt spillerantal, kan man fjerne en eller flere 2’ere fra kortspillet. 

Hvordan vinder man i davoserjas?

Antallet af strafpoint er afgørende for, hvem der bliver den endelige vinder af spillet. Strafpoint noteres undervejs i spillet. Ved en rundes afslutning tæller hver spiller sine strafpoint, som så efter sjette runde lægges sammen til sidst. Spillets endelige vinder er den, som har færrest strafpoint efter sidste runde. 

FAQ

Her finder du svar på ofte stillede spørgsmål om davoserjas.

Hvor stammer navnet ‘davoserjas’ fra?

Navnet ‘davoserjas’ stammer fra den schweiziske kortspiltype jass samt byen Davos. Trods navnets oprindelse ligner davoserjas ikke jass-spillene.

Hvor mange runder er der i davoserjas, og hvordan spilles det?

Davoserjas består af seks runder, som alle har forskellige regler og mål. I de fem første runder er der visse stik og kort, man skal undgå for ikke at få strafpoint. I runde 6 gælder det derimod om først at komme af med alle sine kort.

Hvordan opgør man den endelige pointstilling i davoserjas?

Når alle seks runder er spillet igennem, tæller man de samtlige strafpoint fra hver runde sammen. Den spiller, som har færrest strafpoint, er vinderen af spillet. 

Kategori:

2 år, 3 år